Scurt Istoric

Toponimia

Din cele mai vechi timpuri pana la ocupatia otomana

Ocupatia Otomana

De la eliberarea Brailei la independenta Romaniei

Braila pana la primul razboi mondial

De la 1918 pana in prezent



Din cele mai vechi timpuri pana la ocupatia Otomana

    Documente ulterioare atesta rolul important al Brailei in cadrul legaturilor economice ale Tarii Romanesti. Astfel Braila este mentionata in tratatul incheiat de Mircea cel Batran la 1402 si confirmat ulterior la 1413 cu negustorii polonezi, cat si in tratatul din 1409 incheiat cu brasovenii. Alte acte semnate de Dan al II-lea in 1424 si de Vladislav al II-lea in 1451 fac referiri la importanta comerciala a Brailei.
    Primul strain care ii mentioneaza numele este francezul Walerand de Wawrin, care a luat parte la o expeditie cruciata in anul 1445 si care scrie ca pe Dunare la Brilago este un port in care se intalneau corabii din Grecia si Bizant. Referitor la aceiasi perioada cronicarul grec Laonic Chalcocondil scrie ca in expeditia efectuata in 1462 de Mohamed al II-lea contra lui Vlad Tepes, ostile otomane au ars Braila in care se facea comert mai mare decat in toate orasele tarii. Acelasi cronicar relateaza ca in 1459, Vlad Tepes a capturat si tras in teapa pe trimisul sultanului, Hamza Beg, langa un lac din marginea Brailei.
    Dezvoltarea economico-sociala a Brailei in sec. XV transforma o localitate pescareasca intr-un important centru economic si portuar. Paralel se dezvolta si viata culturala si religioasa. Nu s-au gasit documente din aceasta perioada dar se stie ca la Braila exista o cancelarie de dieci unde erau redactate diferite documente sau scrisori, ca aceea adresata lui Stefan cel Mare in 1481 "de la toti boierii braileni si de la toti cnezii si de la toti rumanii…" prin care se respingea cererea acestuia de a-l sprijini pentru a aduce pe tronul Tarii Romanesti un domnitor favorabil lui.
    Secolul XVI aduce cresterea pericolului otoman, concomitent cu intensificarea luptelor pentru domnie in tarile romane. In aceste conditii, un pretendent la tronul Tarii Romanesti, Radu Paisie, ocupa aceasta demnitate in anul 1539 si in schimbul sprijinului acordat cedeaza turcilor orasul Braila si teritoriul inconjurator. Astfel in 1540 Braila ajunge raia turceasca, inaugurand o epoca de stapanire turceasca, care cu scurte recuceriri romanesti, a durat aproape 300 de ani.

inapoi