Scurt Istoric

Toponimia

Din cele mai vechi timpuri pana la ocupatia otomana

Ocupatia Otomana

De la eliberarea Brailei la independenta Romaniei

Braila pana la primul razboi mondial

De la 1918 pana in prezent



De la eliberarea Brailei la independenta Romaniei

    Dupa eliberarea de sub stapanirea otomana pentru oras urmeaza o jumatate de secol de dezvoltare si progres continuu care vor face din Braila, in preajma primului razboi mondial, al doilea oras ca importanta al Romaniei Mici.
    La cucerire cetatea Brailei avea puternice fortificatii, ce cuprindeau patru ziduri concentrice de aparare si un sant exterior, iar in subteran se gasea o retea secreta de 5 tuneluri, care facea legatura cu diferite puncte strategice exterioare. Secretul acestora nu se cunoaste in intregime nici astazi, dar se cunoaste planul cetatii intocmit la 1791 de catre ofiterul austriac Johan von Vermati. Oricum, din dispozitia rusilor, cetatea a fost demolata, lucrandu-se continuu de la ocuparea ei pana la sfarsitul anului 1829 cu un contingent permanent de 3 000 de oameni.
    In 1828, orasul avea un aspect deplorabil, cu strazi inguste si case ingramadite fara rost. In centru se afla o geamie, care dupa daramarea minaretului a fost transformata in biserica ortodoxa, fiind din acest punct de vedere un unicat la noi in tara.
    Destinul a vrut ca in cativa ani Braila sa se schimbe radical. Din ordinul guvernatorului rus Pavel Kiseleff, capitanul austriac baron Berroczyn, impreuna cu carmuitorul judetului, Ion Slatineanu, au intocmit un plan de sistematizare a orasului. Planul a fost definitivat in 1834 si supus aprobarii domnitorului Grigore Ghica la 14 ianuarie 1835.
    Conform planului orasul a fost demolat in intregime, iar noul oras avea strazi largi, ca niste bulevarde, pe marginea carora se aflau casele localnicilor. In centru orasului se afla piata de unde porneau radial ca razele soarelui strazile principale. Orasul era marginit spre est de Dunare, iar spre uscat de o strada larga sub forma unui arc de cerc cu capetele pe Dunare numit Bulevard (mai tarziu a primit numele de Alexandru Ioan Cuza, nume care il are si in prezent). Dincolo de Bulevard nu mai exista nici o strada ci doar un sant cu apa in locul actualei strazi a Unirii.
    Incepand din 1833 s-a trecut la iluminarea strazilor cu felinare, iar in 1835 incepe constructia primului santier naval si a magaziile de pe malul Dunarii pentru depozitarea marfurilor. Oficialitatile de inceput ale Brailei au stabilit vinerea ca zi de targ, iar anual au stabilit trei balciuri la date fixe: 23 aprilie, 21 mai si 15 august.

mai mult